Възможностите за създаване на пасажерско пристанище в град Созопол бяха обсъдени на среща в Областна администрация Бургас

Възможностите за създаване на пасажерско пристанище в град Созопол бяха обсъдени на среща в Областна администрация Бургас. За момента градът разполага само с рибарско пристанище, което не може да обслужи нуждите на туристическите плавателните съдове.

Тук акостират две комети по направление Варна - Несебър - Созопол, редовните линии Созопол - Поморие и Созопол – Несебър. Поради увеличения поток на туристи се налага изграждането на пасажерско пристанище, чиято цел и предназначение ще бъде обслужване на туристически кораби.

Предложението е за такова пристанище да се използва кейовата стена на остров „Св. Кирик”, но там текат археологически проучвания, заради които не може да се реализира идеята.

 

Компромисен вариант за решението на въпроса е районът на кейовата стена да бъде почистен и предоставен за акостиране на плавателните съдове по време на активния летен сезон. По този начин ще бъде облекчено и рибарското пристанище.