Археолозите в Созопол работят по разкриването на два антични храма, като за единия се предполага, че е посветен на бог Посейдон, а другия – на бог Приап

Археолозите в Созопол работят по разкриването на два антични храма, като за единия се предполага, че е посветен на бог Посейдон, а другия – на бог Приап. Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

По думите му в Созопол продължават археологическите разкопки пред крепостната стена на града, където през лятото беше открит входът на града, с голям фрагмент от крепостните стени, две бойни кули и манастирът „Св. Николай Чудотворец”, предаде Фокус.

„В ляво от манастира сега археолозите откриват антични храмове, запазени на около 2 метра височина. Единият от тях очевидно е на бог Посейдон, за това свидетелстват намерена вотивна каменна плоча с изображение на Посейдон. От втория храм е запазен великолепно, до последното камъче, неговият олтар, изграден от добре обработени квадри от бял варовик, споени с железни скоби и олово. Една неочаквана находка разкри на кой бог е посветен този храм – на бога на плодородието и чувствените наслади – Приап. Приап е бил известен с това, че е имал много голям полов член и той е бил в непрекъснато възбудено състояние. Именно това откриха археолозите – един керамичен, отлично изработен мъжки полов член, с надпис на старогръцки език – „на Приап”. Това очевидно е също вотивен дар на древен грък, който вероятно е страдал от някакви полови смущения. В такива случаи, се е отивало до храма на бога Приап, и е оставян мотив с формата на болния член, с надежда, че човекът ще оздравее. Да се надяваме, че точно така е станало”, каза Божидар Димитров.

Продължават и възстановителните работи по разкопаната през лятото северна кула на града, кацнала на най-високото място по северния бряг на Созопол. Кулата ще се вижда много добре от плаващите кораби по морето и вероятно ще стане един от символите на града в близко време, каза още Божидар Димитров.