Прословутият вампир най-вероятно догодина "ще се завърне" за туристическия сезон в Созопол

Прословутият вампир най-вероятно догодина "ще се завърне" за туристическия сезон в Созопол и може би окончателно ще бъде експониран в лапидарен комплекс, свързан с останките от двете църкви. Там ще има зала за камерни концерти и малка музейна експозиция. Това каза Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол, във връзка с некропола, където бяха открити погребения с елементи на ритуали срещу вампири.

"Опитваме се, във възможно подходящ срок, да завършим разкопките, за да може комплексът да се обхване от проектантите в неговата цялост, и да могат да направят добри проекти. Много се надяваме, че за началото на туристическия сезон – юни или юли, проектите ще бъдат факт", добави Недев.

Продължават разкопките на църквата „Св. Николай Чудотворец” в Созопол. "Много се надяваме, през следващия туристически сезон архитектурните останки да бъдат реставрирани и гостите на Созопол да могат да се потопят в атмосферата на античния полис и средновековната крепост в Созопол", заяви Димитър Недев.

По програмата „Виа Понтика” се консервира старогръцка сграда, която се подготвя за експониране, прави се реставрация на известната поморийска гробница и продължават дейностите по консервация и реставрация на манастирския комплекс и крепостната система в южната част на Созопол.